Milieu
Het vermijden van dierlijke producten is de meest effectieve manier waarbij individuen hun uitstoot kunnen verminderen om klimaatverandering tegen te gaan.
De productie van vlees, zuivel en andere dierlijke producten is enorm belastend voor het milieu. Dit komt, onder andere, door de gigantische hoeveelheden water en pesticides die gebruikt worden om gewassen te kweken, die nodig zijn om de dieren maanden tot jaren te voeden.
Een enorme hoeveelheid graan is nodig voor het produceren van een stukje vlees, hetgeen gepaard gaat met wereldwijde ontbossing, verlies van leefgebied en het uitsterven van diersoorten. In Brazilië alleen al wordt 2,2 miljoen hectare gebruikt voor het voeden van dieren, 80% van het regenwoud is gekapt voor de vee-industrie.
Daarnaast produceren runderen een zeer potente broeikasgas, methaan, hetgeen verantwoordelijk is voor 16% van de globale broeikasgassen (IPCC 2015). Methaan draagt 23x sterker bij aan de opwarming van de aarde dan koolstofdioxide (CO2). De dierenindustrie heeft nog veel andere negatieve impacten op het milieu, waaronder het verzuren van oceanen.
Er is een aanzienlijke hoeveelheid minder land, gewas en water nodig voor een veganistisch dieet. Wij hebben veel impact met onze dagelijkse keuzes en veganistisch leven is dé makkelijkste manier om onze impact op het milieu te reduceren.
Main links
De verborgen wereld van soja
“Niet alleen vegetariërs eten soja. Europeanen consumeren gemiddeld 61 kilo soja per jaar. Hoe zit dat?”
‘Veeteelt in Europa is slechter voor klimaat dan alle auto's samen’
“De wetenschap is duidelijk, de cijfers ook: we kunnen het ergste van de klimaatverandering niet voorkomen als politici de industriële productie van vlees en zuivel blijven verdedigen.”
De milieu-impact van vlees en andere dierlijke producten
De productie van vlees en zuivel trekt een zware wissel op het milieu en het klimaat. En voor de vis die we met z’n allen consumeren, worden zeeën en oceanen geplunderd. Om de oceanen, bossen en het klimaat te beschermen, moeten we kritisch kijken naar wat we eten én hoe we dat eten produceren.
Klimaatklappers: Bewust eten
“De grootste klapper maak je als je alleen plantaardig eet: dus helemaal geen vlees, vis, eieren en zuivel.”
Wat zijn de milieu-effecten van de veehouderij?
Informatie van de Planbureau voor de Leefomgeving.
Klimaatmensen, vergeet dat vee niet
“Te midden van alle gesprekken om transport en energievoorziening groen te maken, lijkt een van de belangrijkste vervuilers te worden overgeslagen: de veeteelt.”
Further reading
Cowspiracy
Ontdek hoe de bio-industrie de natuurlijke hulpbronnen op aarde decimeert, en waarom deze crisis grotendeels genegeerd wordt door vele grote milieuorganisaties. (Engels, met Nederlandse ondertitels.)
Metro, mei 2018
“Wil je bijdragen aan een beter milieu? Dan moet je geen vlees en zuivel meer eten. Echt niet. Volgens een nieuw onderzoek is het vermijden van deze producten verreweg de beste manier om milieu-impact op de planeet te verminderen.”
Duurzaam Nieuws, juni 2018
Milieu is beter af zonder vlees en zuivel
Hoe kan soja deel uitmaken van een gezond en duurzaam dieet?
“Zo’n 75% van de wereldwijde sojaproductie wordt gebruikt voor dierenvoeding… Als we ons dus zorgen maken over de proteïne, dan zouden we soja rechtstreeks moeten eten en niet zoveel verbruiken als dierenvoeding!”
Soja is niet alleen voor vegetariërs. Het zit namelijk ook in veevoer.
“Meer dan 90 procent van de soja die we eten, zit ‘verborgen’ in vlees, eieren en zuivel. Voor 100 gram kaas is bijvoorbeeld 25 gram soja nodig, voor een hamburger van 100 gram zo'n 46 gram.”
Waarom is veganist worden goed voor het milieu?
Misschien heb je op het nieuws al wel eens iets gehoord over dat vlees eten slecht is voor het klimaat, maar eigenlijk is veganist worden om heel veel verschillende redenen goed voor het milieu.
Waarom je als veganist ook heel veel water bespaart
Alle dierlijke producten zijn grote waterverbruikers. Door vegan te leven spaar je dus niet alleen dierenlevens, je watervoetafdruk is ook drastisch verkleind.